©KIK-IRPA, Brussel

Jan IV van Kuyc

Glasraam Jan IV van Kuyc en Frank van Borselen uit 1571, vermoedelijk vervaardigd door Mathys Claes. Dit glasraam bevindt zich aan de noordzijde, oosttravee, boven het groot koorgestoelte.

Dit is een interactieve foto

Jan IV van Kuyc (1360-1442)
Rechts vooraan op het glasraam staat een van de vroegere heren van Hoogstraten afgebeeld: Jan IV uit het geslacht van Kuyc, niet te verwarren met zijn grootvader die ook Jan IV van Kuyc (1320-1363) heette. Hij is herkenbaar aan de gestileerde rode kuikentjes op een gele achtergrond op zijn wapenrok, zoals ook te zien is op diens wapenschild onderaan het glasraam.

Johannes de Doper vergezelt Jan IV van Kuyc als diens patroonheilige. Johannes de Doper is herkenbaar aan het lam in zijn armen. Achter hem staat Johannes nogmaals afgebeeld aan de oever van de Jordaan.

Frank van Borselen (ca. 1395-1470) was de opvolger van Jan IV van Kuyc, nadat deze hem Hoogstraten had verkocht o.w.v. schulden. Frank van Borselen, graaf van Ostervant, staat afgebeeld met gravenkroon en Gulden Vliesjuweel. Op zijn wapenrok staan gestileerde zuilen die verwijzen naar het wapenschild waarin de familiewapens van van Borselen en van Zuylen - van Nievelt gecombineerd zijn. Dit wapenschild, met Gulden Vliesjuweel, faas en zuilen, staat onderaan het glasraam afgebeeld.

De Heilige Bartholomeus (vermoedelijk) staat achter Frank van Borselen afgebeeld. De heilige is herkenbaar aan het boek in zijn ene hand en het opgestoken mes in zijn andere hand. Volgens de legende zou de Heilige Bartholomeus, een van de twaalf apostelen, de dood hebben gevonden nadat hij levend werd gevild. Vaak wordt hij dan ook met een afgestroopt vel afgebeeld.